Afschakeling analoge kabel

De komende tijd wordt in heel Nederland de analoge kabel afgesloten. Geen paniek! Jan en Syb leggen je uit waarom alles goed komt.

Wat verandert er?

De laatste grote aanbieder van Nederland, Ziggo stopte in 2021 met uitzenden over de analoge kabel. Dit zal uiteindelijk voor alle aanbieders en gemeentes gelden.

Tip: zo check je of je luistert via analoge kabelchevron down

Weet je niet of je analoge kabel luistert? Check dan of er naast je stroomkabel nog een kabel naar de muur loopt, naar een vierkant wanddoosje met twee gaatjes. Zo ja, dan luister je analoog. Je ontvangt als het goed is tijdig van je kabelaar bericht over een afschakeling.


Wat te doen?

Gelukkig is er een manier om met je huidige stereotoren via de digitale kabel te kunnen blijven genieten van NPO Radio 5. Een tuner, stopcontact en wat kabels klaren de klus.

Jan Rietman en radiotechnicus Syb laten je in onderstaand filmpje zien hoe eenvoudig het is:

Jan en Syb sluiten de kabel af... en weer aan!

Video niet beschikbaar

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit filmpje verdere technische vragen rondom de analoge kabelafschakeling of apparatuur? Neem contact op met jouw kabelaar of plaatselijke witgoed-zaak.

Moet ik nu al iets doen?

Als je nog de analoge kabel gebruikt, krijg je ruim op tijd bericht van jouw kabelaar. Let dan wel op dat je niet voor een FM-antenne kiest als alternatief voor de analoge kabel: je favoriete zender NPO Radio 5 zit namelijk niet via FM in de ether!

Alle manieren om naar NPO Radio 5 te luisteren vind je hier op een rij: NPORadio5.nl/luisteren