NPO Radio 5

Jouw vragen over luisteren naar NPO Radio 5

foto: BertOp5
  1. Nieuwschevron right
  2. Jouw vragen over luisteren naar NPO Radio 5

Je kunt op een hoop manieren luisteren naar NPO Radio 5. Toch is niet altijd voor iedereen duidelijk hóé dan precies.

Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO, was tussen 17:00 en 18:00 te gast in BertOp5 om vragen van het publiek te beantwoorden. Dit in het kader van de Week van de Digitale Radio.

Beluister de vragen en antwoorden

Jurre Bosman deel 1

Jurre Bosman deel 2

Jurre Bosman deel 3

Jurre Bosman deel 4

De meest gestelde vragen & antwoorden over luisteren samengevat


Niet iedereen kan in de auto luisteren: Wat dan?

Nieuwe auto’s moeten verplicht een DAB+ ontvanger hebben, maar oude niet. Geen mogelijkheid voor een nieuwe radio? Misschien kan je met een aux-kabel werken. Bert maakte hier een video over...

Welke frequentie heeft NPO Radio 5 op DAB+?

Alle NPO radiozenders werken in DAB+ op dezelfde frequentie. De meeste toestellen halen het automatisch binnen, middels een scan. Je ziet dan de naam en/of het logo in je scherm verschijnen.

Hoe zit het met de kabelontvangst?

Ziggo sluit in de komende maanden de analoge kabel af. Dit gebeurt in fases, waarover abonnees bericht krijgen. Digitale televisie (in de hogere kanalen, bijv. 805) zendt ook NPO Radio 5 uit, andere alternatieven zijn DAB+ en digitale tuners.

Waarom ontvang ik andere zenders beter dan NPO Radio 5?

Dat heeft met signaalsterkte te maken: Probeer je toestel te verplaatsen en vervolgens opnieuw te scannen. De ontvangst is goed genoeg om overal te kunnen ontvangen. In tunnels kan de ontvangst van de zendmasten wel wegvallen, overigens. Dat geldt voor alle NPO radiozenders.

Heb je een storing? Stuur ons een bericht en vermeld daarbij de specifieke locatie.

Waarom kan je NPO Radio 5 niet in het buitenland via DAB+ ontvangen?
We hebben een vergunning voor Nederland, dus in het buitenland zijn NPO radiozenders niet te ontvangen via DAB+: Hiervoor is internet de oplossing.

Waarom zit Radio 5 niet meer op de FM?
NPO Radio 5 heeft nooit in de ether op de FM gezeten, maar wel de AM (747). Dat was van een mindere geluidskwaliteit en verbruikte erg veel stroom, dus is deze in 2015 afgeschakeld.

Waarom krijgt NPO Radio 5 dan geen FM frequentie?
Ook FM zal er op een dag niet meer zijn, dus we houden de verdeling in stand voor de NPO radio zenders die al een frequentie hebben en er wordt gefocust op digitale luistermogelijkheden. Al zouden we heel graag in de lucht via FM te ontvangen willen zijn, de NPO heeft een vergunning voor en dus recht op maar 4 FM radiofrequenties. NPO Radio 5 bewijst gelukkig dat ook zonder etherfrequentie trouwe luisteraars te winnen en houden zijn.

Waarom hoor ik de uitzending met vertraging?
Het uitzendsignaal moet ge-encodeerd worden voor de digitale distributie, waardoor die vertraging optreedt. Het is meestal hooguit 20-30 seconden, zo controleerde Jurre zelf onlangs. Met spelletjes of bij het luisteren naar het journaal kan dit inderdaad soms lastig zijn, maar programmamakers houden daar meestal rekening mee.

Wil je meer weten over luisteren naar NPO Radio 5?
Ga naar nporadio5.nl/luisteren en vind alle opties op een rij.


BertOp5 over luisteren naar NPO Radio 5
Woensdag 9 juni 17:00 - 18:00