Fragment

Country Roads: Toby Keith

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Toby Keith

Toby Keith Covel (Clinton, 8 juli 1961) is een Amerikaanse countryzanger en acteur.Keith kwam voor de eerste keer met muziek in aanraking in het restaurant van zijn grootmoeder, waar af en toe countrybands optraden. Zijn eerste belangstelling ging echter uit naar American football en rodeo's. Na afsluiting van zijn schooltijd ging hij werken in de olie-industrie. In zijn vrije tijd speelde hij football en hield hij zich bezig met countrymuziek. Hij formeerde de band Easy Money Band, die ging optreden in het plaatselijke clubcircuit.
Na enkele jaren verloor hij zijn baan en probeerde hij aanvankelijk geld te verdienen met football. In 1984 besloot hij om zich volledig op de muziek te concentreren.
Zijn debuutalbum Toby Keith verscheen in 1993 en er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. De single Should've Been a Cowboy van dit album werd een nummer 1-hit in de countryhitlijst, verdere songs haalden de top 10. Samen met zijn producent wisselde hij naar Polydor Records, waar hij in 1994 het album Boomtown inspeelde, dat net zo succesvol was als zijn voorganger. In 1996 keerde hij terug bij Mercury Records en had daar een verdere nummer 1-hit met Me Too.
In oktober 2009 werd hij door de Nashville Songwriters Association International als songwriter/Artist of the Decade onderscheiden. Een maand later ging hij voor de eerste keer ook op een tournee door Europa, waar hij vooral optrad in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa. Zijn vermogen wordt geschat op 320 miljoen dollar.