Fragment

Country Roads: Toby Keith

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Toby Keith

Toby Keith werd geboren op 8 juli 1961 en is een Amerikaanse countryzanger en acteur.
Toby kwam voor de eerste keer met muziek in aanraking in het restaurant van zijn grootmoeder, waar af en toe countrybands optraden. Zijn eerste belangstelling ging echter uit naar American football en rodeo's. Na afsluiting van zijn schooltijd ging hij werken in de olie-industrie. In zijn vrije tijd speelde hij football en hield hij zich bezig met countrymuziek. Hij formeerde de band Easy Money Band, die ging optreden in het plaatselijke clubcircuit.
Na enkele jaren verloor hij zijn baan en probeerde hij aanvankelijk om geld te verdienen met football. In 1984 besloot hij om zich volledig op de muziek te concentreren. Bij een klein label bracht hij enkele platen uit en speelde hij demotapes in. Producent Harold Shedd werd opmerkzaam en contracteerde hem voor Mercury Records.
Zijn debuutalbum "Toby Keith" verscheen in 1993 en er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. De single Should've Been A Cowboy van dit album werd een nummer 1-hit in de countrycharts, verdere songs haalden de top 10.
Een bijzondere handeling van Keith is de steun aan de Amerikaanse soldaten en hij treedt ook elk jaar op voor de troepen in het buitenland. Het opvolgende album Shock'n Y'All bevat met American Soldier een speciaal voor de soldaten opgedragen song.
In totaal heeft Keith meer dan 30 miljoen albums verkocht. In oktober 2009 werd hij door de Nashville Songwriters Association International als songwriter/Artist of the Decade onderscheiden. Een maand later ging hij voor de eerste keer ook op een tournee door Europa, waar hij vooral optrad in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa. Zijn vermogen wordt geschat op 320 miljoen dollar.