Fragment

Country Roads: "He'll Have To Go"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: "He'll Have To Go"

"He'll Have To Go" is een Amerikaanse country- en pophit, opgenomen op 15 oktober 1959 door Jim Reeves. Het nummer, uitgebracht in de herfst van 1959, werd begin 1960 een hit in beide genres.

Het nummer gaat over een man die telefonisch praat met de vrouw van wie hij houdt, wanneer hij beseft dat er een andere man bij haar is. Het nummer is geschreven door het man-en-vrouw-team van Joe en Audrey Allison, en is geïnspireerd op een telefoongesprek tussen hen waarin ze moeite hadden zichzelf verstaanbaar te maken. Vanwege het achtergrondgeluid en de natuurlijke zachte stem van Audrey Allison moest haar man haar vragen haar mond heel dicht bij de hoorn te houden. Dat bracht haar ertoe de eerste regel van het lied te schrijven.

Reeves nam het nummer op nadat hij de originele versie ervan van zanger Billy Brown had beluisterd. Toen Browns versie weinig aandacht trok, voelde Reeves zich vrij om zijn eigen versie op te nemen. Het werd op de countryradio uitgebracht als de B-kant van "In A Mansion Stands My Love", dat sommige muziekmanagers als een sterker nummer beschouwden. "Mansion" sloeg echter niet aan en diskjockeys begonnen in plaats daarvan de B-kant te spelen. Het duurde niet lang voordat "He'll Have To Go" een enorme country- en pophit werd.

De opname bevat een kleine groep muzikanten: Floyd Cramer op piano, Marvin Hughes op vibrafoon, Bob Moore op bas, Buddy Harman op drums, Hank Garland op gitaar en de Anita Kerr Singers die de achtergrondzang verzorgen.

Countrymuziekhistoricus Bill Malone merkte op dat "He'll Have To Go" in de meeste opzichten een conventioneel countrynummer vertegenwoordigde, maar het arrangement en het vocale refrein "plaatsten deze opname in de sfeer van countrypop". Bovendien prees Malone de vocale stijl van Reeves - verlaagd tot "het natuurlijke resonante niveau" om de "strelende stijl die beroemd werd" te projecteren - als de reden waarom "veel mensen hem de zanger met de fluwelen aanraking noemen."