Fragment

Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: You Don’t Mess Around With Jim van Jim Croce

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: You Don’t Mess Around With Jim van Jim Croce

In Plaatwaarde bespreekt Marjolein van Dam deze week: You Don’t Mess Around With Jim van Jim Croce.
Het is al bijna 50 jaar geleden dat singer-songwriter Jim Croce overlijdt tijdens een vliegtuigongeluk. Hij is dan pas 30 jaar en staat op het punt om echt een grote naam te worden. Het fundament voor deze roem wordt ongetwijfeld gelegd nadat hij in 1972 de plaat Don’t Mess Around With Jim uitbrengt.
De weg naar succes is een hobbelige voor Croce. Muziek heeft altijd een prominente rol in zijn leven gespeeld, maar van de muziek kan hij niet altijd leven. Om zijn hoofd boven water te houden heeft hij allerlei baantjes. Zo geeft hij gitaarles op een zomerkamp voor kinderen, werkt hij in de bouw en is hij ook een tijdje vrachtwagenchauffeur. De muziek is echter nooit ver weg. Eind jaren 60 komt zijn 1e plaat uit, maar die verkoopt bar slecht. Hierna werkt hij als vrachtwagenchauffeur, maar de muziek blijft trekken. Begin jaren 70 probeert hij zijn muziek daarom weer aan de mand te krijgen bij een platenmaatschappij. Na heel veel afwijzingen tekent tekent hij bij ABC/Dunhill, een label dat hem eerder nog meedeelt geen brood te zien in zijn materiaal. Naar verluidt komt men hierop terug na een gesprek tussen de producers van de plaat en een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij. Don’t Mess Around With Jim is het resultaat van de nieuwe samenwerking.
Na het uitkomen van de lp, waarop ook het bekende Time In A Bottle staat, is de platenmaatschappij vast blij met hun keuze. Don’t Mess Around With Jim bereikt de gouden status in de Verenigde Staten en het opent veel deuren voor Croce. Hij wordt veel gevraagd voor optredens in de Verenigde Staten en het derde album Life And Times doet het ook goed. Hierop staat ook zijn eerste nummer 1-hit: Bad, Bad Leroy Brown.
Hoewel het geluk hem lijkt toe te lachen, blijkt 20 september 1973 een zwarte dag. Tijdens het opstijgen vliegt het toestel waarin Croce en zijn gevolg zitten tegen een boom, waarna Croce en nog vijf anderen overlijden. Na zijn dood brengt zijn label ABC alsnog het nummer Time In A Bottle uit als single. Het nummer wordt postuum een nummer 1-hit voor Jim Croce.