Fragment

Country Roads: Jim Reeves

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Jim Reeves

James Travis Reeves (1923-1964), echte naam van Jim Reeves alias Gentleman Jim, was een Amerikaanse countryzanger die bekend werd om zijn warme fluwelen stem.

Reeves werd geboren in Galloway in Texas als jongste in een gezin met negen kinderen. Zijn vader overleed toen hij pas een jaar oud was. Ondanks zijn liefde voor de muziek begon hij een carrière als honkballer, waaraan in 1947 een vroegtijdig einde kwam door een enkelblessure. Hij kreeg een baan als dj bij een radiostation in Louisiana en in 1953 nam hij zijn eerste succesplaat, Mexican Joe, op die een nummer 1-notering kreeg. In 1955 tekende hij een contract met RCA en werd lid van de Grand Ole Opry. Tegen het eind van de jaren 50 kwam de rock & roll op en verschoof Reeves onder invloed van Chet Atkins zijn stijl van de pure country wat in die richting. Reeves was - met Patsy Cline - een van de eersten die de Nashvillesound brachten.

Jim Reeves was een van de eersten die met 'close talking'-microfoontechniek werkte, iets wat zijn stem extra goed deed uitkomen. Hierover had hij met een opnametechnicus van RCA een zo hooglopende ruzie dat hij tussen 1962 en begin 1964 geen opnames meer maakte.

Op 31 juli 1964 vloog Reeves, ondanks dat hij nog geen geldig vliegbrevet had voor zijn net aangekochte vliegtuig, samen met zijn manager Dean Manuel, terug naar huis, toen zij in een zware onweersbui terechtkwamen. Tijdens de nadering van de luchthaven van Nashville negeerde Reeves de aanwijzingen van de luchtverkeersleiding om een alternatieve koers te vliegen vanwege deze gigantische onweersbui. Korte tijd later werd het toestel getroffen door de bliksem en crashte, waardoor beiden omkwamen.