Fragment

Country Roads: Gram Parsons

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Gram Parsons

Gram Parsons (Winter Haven, Polk County, Florida, 5 november 1946 – Joshua Tree, Zuid-Californië, 19 september 1973), was een Amerikaans countryzanger.
Parsons werd geboren als Ingram Cecil Connor III. Toen zijn moeder na de zelfmoord van zijn vader opnieuw was getrouwd, nam Parsons de achternaam van zijn stiefvader aan. Als zoon van een door fruitteelt steenrijk geworden familie uit Midden-Florida had hij de beschikking over een eigen fonds, een schatkist waarvan de bodem nooit in zicht kwam en waardoor hij kon doen en laten wat hij wilde.
Parsons wordt wel de grondlegger van de twang (alternatieve country) en de countryrock genoemd. Hij slaagde er als eerste in het perfecte mengsel te vinden tussen country, soul, rock en gospel. Parsons zelf noemde zijn stijl cosmic American music.
Hij startte zijn muzikale carrière door middel van bijdragen aan The International Submarine Band, The Byrds en The Flying Burrito Brothers. Als lid van The Byrds maakte hij in 1968 de plaat Sweetheart Of The Rodeo. Met The Flying Burrito Brothers maakt hij het album The Gilded Palace Of Sin dat niet veel verkocht, maar door popcritici zeer goed gewaardeerd werd.
Vervolgens maakte Parsons twee soloalbums die worden beschouwd als hoogtepunten in de geschiedenis van de popmuziek. Deze twee soloalbums, GP uit 1973 en - postuum - Grievous Angel uit 1974, vormden tevens de introductie van Emmylou Harris, een door Parsons ontdekte folkzangeres. Na de dood van Parsons in 1973 volgde de uitgave van vele (vaak illegale) opnamen.