Fragment

Liefde voor Muziek: Billy Ocean

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Billy Ocean

Billy Ocean, geboren als Leslie Sebastian Charles, is een Britse zanger en songwriter van Trinidadiaanse afkomst. Hij werd geboren op 21 januari 1950 in Fyzabad, Trinidad en Tobago.

In 1960 verhuisde Ocean met zijn familie naar Engeland, waar hij opgroeide in East London. Als tiener begon hij met zingen in lokale clubs en werd al snel opgemerkt door platenmaatschappijen.

In 1976 bracht hij zijn debuutalbum "Billy Ocean" uit, maar het was zijn tweede album "City Limit" uit 1980 dat zijn doorbraak betekende. Dit album bevatte de hitsingle "Love Really Hurts Without You", die een internationale hit werd en de top 10 van de hitlijsten bereikte in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en andere landen.

Ocean's volgende album, "Nights (Feel Like Getting Down)" uit 1981, bevatte de hitsingle "Caribbean Queen (No More Love On The Run)", die zijn grootste hit tot dan toe was en hem een Grammy Award opleverde voor Best Male R&B Vocal Performance.

In de jaren 80 en 90 behaalde Ocean nog verschillende hits, waaronder "Suddenly", "When the Going Gets Tough, the Tough Get Going" en "Get Outta My Dreams, Get into My Car".

Naast zijn muzikale carrière is Ocean ook actief geweest als schrijver en producer voor andere artiesten, waaronder Michael Jackson, Diana Ross en Boyzone.

In 2018 werd Billy Ocean geridderd tot Officer of the Order of the British Empire (OBE) voor zijn bijdrage aan de muziek. Hij woont momenteel in Berkshire, Engeland.