Fragment

Liefde voor Muziek: Gerry Rafferty

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Gerry Rafferty

Gerry Rafferty (Paisley, 16 april 1947 - Bournemouth, 4 januari 2011) was een Schots zanger en liedjesschrijver.
Rafferty werd aanvankelijk lokaal bekend door zijn optredens met diverse bandjes, zoals The Censors en The Fifth Column. In 1969 vormde hij samen met Billy Connolly (tegenwoordig bekend als komiek) het duo The Humblebums. Ze scoorden in 1970 een kleine hit met Shoeshine boy, dat een 28e plaats in de Veronica Top 40 bereikte. In de Britse charts deed het echter niets.
In 1971 bracht Rafferty een soloalbum uit: Can I Have My Money Back? Een jaar later richtte hij met zijn oude schoolmakker Joe Egan de groep Stealers Wheel op. Ze hadden een hit met onder andere Stuck In The Middle With You (1972).
Vanaf 1977 ging Rafferty opnieuw solo met de zeer succesvolle plaat City To City, met daarop zijn meest bekende song Baker Street. Hij behaalde de 3e plaats in de Britse hitparade, en de 9e in de Nederlandse hitparade.
Het volgende album Night Owl (1979) verkocht ook goed, maar in de jaren daarna taande het succes, mede omdat Rafferty weigerde zijn albums te promoten met optredens. Na de albums Snakes And Ladders (1980) en Sleepwalking (1982) werd het stil rond Rafferty.
In 1987 produceerde Rafferty samen met Hugh Murphy Letter From America van The Proclaimers, die daar een redelijke hit mee scoorden. Na zes jaar stilte kwam Rafferty terug met het album North & South (1988).
Rafferty overleed op 63-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed als gevolg van een leveraandoening na jarenlang alcoholmisbruik.