Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: The Works van Queen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: The Works van Queen

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week The Works van Queen.

In de week waarin de Koning zijn verjaardag viert is een koninklijke Plaatwaarde natuurlijk op z’n plek. Daarom staat dit keer The Works van Queen centraal, één van hun meest bejubelde platen.
Dit album uit 1984 is hun 11e en het eerste album dat de band maakt nadat zij een jaar niet met elkaar gewerkt hebben. Het wordt daarom ook wel gezien als een soort comeback-lp, terwijl de band nooit echt lang uit beeld is geweest.

Hoe The Works ook wordt gezien, het luidt in elk geval een nieuwe, zeer succesvolle periode in voor de Britse band. In 1982, als de band The Works-voorganger Hot Space uitbrengt, is het succes ver te zoeken. Laatstgenoemde plaat veroorzaakt een splitsing in de band. De reden? Het specifieke rockgeluid is op Hot Space vervangen door synthesizer-klanken en elektronische invloeden. Drummer Roger Taylor en gitarist Brian May vinden deze nieuwe wending helemaal niets, terwijl zanger Freddie Mercury het juist toejuicht. Hij is toe aan iets nieuws, iets wat de sleur doorbreekt. Uiteindelijk resulteert dit in een matig verkopend album en gaan de bandleden korte tijd hun eigen weg.

In augustus 1983 gaan zij de studio weer in, waar zij beginnen aan de opnames van The Works. Het concept van Hot Space is losgelaten en er staat een album vol echte rocknummers in een modern jasje op de rol. Een goed voorbeeld daarvan is Hammer To Fall, één van de singles.

Uiteraard ontbreken ook de aanstekelijke, goed in het gehoor liggende hits niet op dit album. In het geval van The Works zijn dit I Want To Break Free en Radio Ga Ga.I Want To Break Free laat nogal wat stof opwaaien, aangezien de bandleden in de videoclip de Britse soap Coronation Street op de hak nemen terwijl zij gekleed zijn als vrouwen. Dat het een parodie is op Coronation Street is niet het probleem, maar de vrouwenkleding des te meer. In de Verenigde Staten laat muziek tv-zender MTV de clip daarom maar weinig zien, waardoor het nummer hier niet echt een hit wordt.
Ironisch genoeg wordt de videoclip van Radio Ga Ga wel heel veel getoond op MTV en wordt deze in 1984 zelfs genomineerd voor een MTV Video Music Award, de prijs die de tv-zender jaarlijks uitreikt aan populaire artiesten.

The Works brengt Queen dus weer terug op het wereldtoneel en zorgt er ongetwijfeld indirect ook voor dat Queen mag optreden tijdens het legendarische muziekevenement Live Aid. Het optreden van de band wordt gezien als het hoogtepunt van het concert en maakt van de band in een klap de populairste act van de jaren 80.