Fragment

Country Roads: Merle Haggard

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Merle Haggard

Merle Haggard was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, gitarist en fiddler die in de jaren '60, '70 en '80 grote successen behaalde. Hij werd geboren op 6 april 1937 in Oildale, Californië en overleed op 6 april 2016 op 79-jarige leeftijd.

Haggard groeide op in armoede en criminaliteit. Hij belandde op 14-jarige leeftijd in een jeugdinrichting en bracht later ook tijd door in de gevangenis. Tijdens zijn verblijf in de San Quentin-gevangenis begon hij muziek te maken en schreef hij zijn eerste hit, "Sing Me Back Home". Na zijn vrijlating begon hij aan een muzikale carrière en werd hij een van de meest invloedrijke artiesten in de countrymuziek.

Haggard schreef en zong veel nummers over zijn eigen leven en ervaringen, waaronder "Mama Tried", "Okie From Muskogee", en "The Fightin' Side of Me". Zijn muziek had vaak politieke en maatschappelijke thema's, en hij werd beschouwd als een stem van de arbeidersklasse en de conservatieve waarden van het Amerikaanse platteland.

Haggard won in totaal drie Grammy Awards en kreeg vele andere onderscheidingen tijdens zijn carrière. Zijn muzikale invloed is nog steeds voelbaar in de countrymuziek en andere genres. Hij wordt beschouwd als een van de grootste countryartiesten aller tijden.