Fragment

Liefde voor Muziek: Creedence Clearwater Revival

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Creedence Clearwater Revival

Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse rockband, die zijn hoogtijdagen kende in de periode 1968-1972. De band bestond uit zanger, gitarist, songwriter John Fogerty (1945), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990, gitaar), Stu Cook (1945, bas) en Doug Clifford (1945, drums). De groep speelt een mix van country, blues en rock n' roll.

De geschiedenis van Creedence Clearwater Revival, voor het gemak vaak afgekort tot CCR, begint eind jaren ’50, wanneer de broers Fogerty de formatie Tommy Fogerty and the Blue Velvets oprichten. Ze treden voornamelijk op in de San Francisco Bay Area en vergaren zo enige regionale bekendheid. In 1964 krijgt de groep een contract bij platenlabel Fantasy Records, op voorwaarde dat zij haar naam wijzigt in The Golliwogs. Er worden enkele singles opgenomen, maar die hebben weinig impact.

 In 1967 wordt nogmaals besloten tot een naamswijziging en gaat de groep voortaan door het leven als Creedence Clearwater Revival. Deze drie elementen komen respectievelijk van Credence Newball, een vriend van Tom Fogerty (de extra e is toegevoegd om het woord 'creed' (=credo of motto) te creëren), Clearwater komt van een tv-reclame voor Olympia beer dat de smaak van helder water ('clear water') zou hebben en Revival staat voor de nieuwe opleving van de groep, de trouw die men elkaar zweert.