Fragment

Country Roads: John Denver

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: John Denver

John Denver, pseudoniem van Henry John Deutschendorf (1943-1997), was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, musicus en acteur.

Denver woonde het grootste deel van zijn leven in Aspen. In de jaren zestig begon zijn zangcarrière bij The Mitchell Trio, een folkgroep die zich vooral richtte op politieke en sociale satire. Denver trouwde in 1967 met Anne Martell die hem inspireerde tot het lied Annie's Song (1974). Het huwelijk eindigde in 1982.

In 1969 begon Denver zijn solocarrière. Zijn nummer Leaving On A Jet Plane werd een nummer 1-hit voor Peter, Paul and Mary. Enkele jaren later volgde Denvers eigen doorbraak, eerst met Take Me Home, Country Roads (1971) en een jaar later met Rocky Mountain High.

Na een gastoptreden in de Muppet Show speelde hij tweemaal met de Muppets in een speciale televisieshow: John Denver and the Muppets: A Christmas Together (1979) en John Denver and the Muppets: Rocky Mountain Holiday (1982).

In 1997 kwam Denver op 53-jarige leeftijd om het leven, toen het vliegtuig dat hij bestuurde, een Rutan Long-EZ die hij kort daarvoor had gekocht, neerstortte voor de kust van Monterey (Californië). Vermoedelijk was zijn gebrek aan ervaring in het besturen van het toestel de oorzaak van het ongeval. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains in Colorado.

In 2014 kreeg Denver postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame.