Fragment

Country Roads: Emmylou Harris

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Emmylou Harris

Emmylou Harris is een Amerikaanse singer-songwriter en muzikant, geboren op 2 april 1947 in Birmingham, Alabama. Ze is bekend om haar bijdragen aan de countrymuziek en wordt beschouwd als een invloedrijke artiest in dit genre.

Emmylou Harris begon haar muzikale carrière in de late jaren 60 en vroege jaren 70 in de folkscene van Greenwich Village in New York City. Haar vroege werk was beïnvloed door folk en countryrock. Ze kreeg aandacht met haar debuutalbum "Gliding Bird" in 1969, maar het was pas na haar ontmoeting met Gram Parsons, een invloedrijke countryrockmuzikant, dat haar carrière een grote wending nam.

Na de dood van Gram Parsons in 1973, ging Emmylou door met het uitvoeren van zijn visie op countrymuziek, waarbij ze traditionele countryelementen combineerde met moderne invloeden. Haar doorbraakalbum was "Pieces Of The Sky" uit 1975, gevolgd door "Elite Hotel" in 1976, waarmee ze commercieel succes behaalde.

Gedurende haar carrière heeft Emmylou Harris samengewerkt met veel gerenommeerde artiesten, waaronder Dolly Parton, Linda Ronstadt, Neil Young, en Bob Dylan. Haar stem wordt vaak bewonderd vanwege de zuiverheid en emotionele diepgang.

Emmylou Harris heeft vele Grammy Awards gewonnen. Ze heeft meer dan 25 studioalbums uitgebracht, waarvan vele als klassiekers in het genre worden beschouwd. Naast haar muzikale prestaties staat ze bekend om haar inzet voor liefdadigheidswerk en sociale kwesties.