Fragment

Liefde voor Muziek: Sting

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Sting

Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner (Wallsend, 2 oktober 1951), is een Brits muzikant en zanger. Hij is Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II. Sting brak voor het grote publiek door met de band The Police maar ging midden jaren tachtig solo verder. Als soloartiest versmolt hij invloeden van jazz, klassieke muziek, wereldmuziek en elektronische muziek in zijn eigen nummers.
Gordon Sumner is de oudste van vier kinderen en had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1970 begon de 18-jarige Sumner zijn muzikale loopbaan bij de Newcastle Big Band, waarmee hij in 1972 zijn eerste plaatopnamen maakte.
De bijnaam Sting kreeg hij toen hij bassist was bij een jazzbandje waarmee hij regelmatig optrad in Newcastle. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden.
Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitaristen Henry Padovani en Andy Summers.
Sting is meerdere keren genomineerd voor de Grammy Awards. In totaal heeft hij als muzikant, inclusief zijn periode bij The Police, zestien Grammy Awards in ontvangst mogen nemen. Verder won hij een Golden Globe, een Emmy Award en diverse keren een nominatie voor de Oscar voor beste originele nummer. In juni 2017 ontving Sting de Polar Music Prize. Hij besloot het prijzengeld te schenken aan een Zweedse organisatie die jonge vluchtelingen helpt om te integreren door muziek.