Fragment

Country Roads: Emmylou Harris

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Emmylou Harris

Emmylou Harris (Birmingham (Alabama), 2 april 1947) is een Amerikaans countryzangeres, folkzangeres en songwriter, die vooral in de jaren zeventig successen kende. Ze heeft met zeer veel bekende artiesten uit de country- en folkwereld samengewerkt.
Emmylou Harris werd in 1947 geboren in Birmingham, Alabama. Op de middelbare school was ze de beste van haar klas. Ze won een studiebeurs voor dramatiek bij de University of North Carolina at Chapel Hill. Hier richtte ze zich op de muziek, waarbij vooral de folkmuziek van Bob Dylan en Joan Baez haar zeer aansprak.
In 1976 vormde ze The Hot Band, die onder andere bestond uit oude bandleden van Elvis Presley als Glen D. Hardin en James Burton. Met deze groep nam ze Elite Hotel op. Datzelfde jaar was ze te horen op Bob Dylans album Desire en was ze te zien en te horen in The Last Waltz, een documentaire van Martin Scorsese over het laatste concert van The Band. Hierna nam ze met The Hot Band nog twee albums op, Luxury Liner en Quarter Moon In A Ten Cent Town. In 1977 scoorde ze een wereldwijde hit met een country-uitvoering van Chuck Berry's "(C'est La Vie) You Never Can Tell".
Vanaf het midden van de jaren zeventig werkte ze veelvuldig samen met onder andere Dolly Parton, Linda Ronstadt en Neil Young. Zo waren zij alle drie te horen in het achtergrondkoor van Harris' kerstnummer "Light Of The Stable". Samen met Ronstadt en Parton nam ze twee albums op (Trio (1987) en Trio 2 (1999), en samen met Ronstadt een duetalbum (Western Wall: The Tucson Sessions (2000). Ook is ze te horen op enkele nummers van Young.
Blue Kentucky Girl uit 1979 is haar meest country-georiënteerde LP tot dan toe. Het jaar daarop bracht ze Roses In The Snow uit, waarop ze akoestische bluegrass liet horen. Voor dit album kreeg ze een Grammy Award. In 1981 nam ze Evangeline op, waar onder andere de hit "Mister Sandman" op staat. In 1983 kwam White Shoes uit, met daarop onder andere een versie van "On The Radio" van Donna Summer.
In 2003 werd ze opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame, in 2007 kreeg ze een ster in de Music City Walk of Fame in Nashville en in 2008 werd ze opgenomen in de Country Music Hall of Fame. In 2015 werd de Polar Music Prize aan haar toegekend.