Fragment

Liefde voor Muziek: Ramses Shaffy

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Ramses Shaffy

Ramses Shaffy (Neuilly-sur-Seine, 29 augustus 1933 – Amsterdam, 1 december 2009) was een Nederlands chansonnier en acteur.

Na een carrière als acteur bij de Nederlandse Comedie maakte Shaffy sinds de jaren zestig furore als zanger. Liedjes als Sammy, We Zullen Doorgaan, Pastorale, Laat Me, Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder en Shaffy Cantate uit de jaren zestig en zeventig werden krachtige meezingers.

Ramses Shaffy werd geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, als zoon van de Egyptische consul Ramsès Shaffy Bey en de Poolse gravin Alexandra de Wysocka van Russische afkomst. De eerste zeven jaar van zijn leven bracht hij door in Cannes bij zijn moeder. Toen zij tuberculose kreeg, kwam Shaffy - via een tante in Utrecht en een kindertehuis in Zeist - terecht in het Leidse pleeggezin van Roos en Herman Snellen, waar hij opgroeide als Didi Snellen.

Hij maakte de middelbare school niet af en werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. Vervolgens debuteerde hij in 1955 bij de Nederlandse Comedie.
In 1964 richtte hij de theatergroep Shaffy Chantant op. In dit programma trad ook zangeres Liesbeth List op, met wie hij langdurig zou samenwerken. Met haar zette hij in 1968 onder andere het lied Pastorale op de plaat.

Niet lang na de eeuwwisseling werd Shaffy opgenomen in het Dr. Sarphatihuis. Dit had te maken met langdurig overmatig alcoholgebruik waardoor hij verschijnselen vertoonde van het syndroom van Korsakov.

In het najaar van 2005 stond hij voor het eerst sinds jaren weer in de hitparades, met een nieuwe versie van zijn hit Laat Me (uit 1978), dit keer samen gezongen met de band Alderliefste en Liesbeth List. Daarna trad Shaffy af en toe weer op.

Zijn laatste optreden was op 27 november 2009 in de Sint Laurenskerk te Rotterdam. Hoewel hij inmiddels ernstig ziek was, speelde hij daar piano bij de uitreiking van de Laurenspenning aan Sander de Kramer. Enkele dagen later overleed Shaffy op 76-jarige leeftijd.