Fragment

Liefde voor Muziek: Barry White

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Barry White

Barry White, geboren als Barry Eugene Carter op 12 september 1944 in Galveston, Texas, was een Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij wordt beschouwd als een van de grootste iconen van de soul- en R&B-muziek en stond bekend om zijn diepe, warme stem en sensuele nummers. Zijn muziek werd vaak geassocieerd met romantiek en liefde.

White groeide op in het zuiden van Los Angeles, Californië, en begon al op jonge leeftijd met zingen in een kerkkoor. Hij had een moeilijke jeugd en kwam in aanraking met de criminaliteit. Muziek bood hem echter een uitweg en een kans op een beter leven.

In de vroege jaren 1960 begon Barry White zijn muzikale carrière als songwriter en producent voor diverse artiesten. Hij werkte ook als sessiemuzikant voor platenlabels. In 1973 brak hij echter door als soloartiest met het album "I've Got So Much Tto Give", gevolgd door "Stone Gon'" later datzelfde jaar.

Het echte hoogtepunt van zijn carrière kwam in 1974 met het album "Can't Get Enough", dat enorme hits bevatte zoals "Can't Get Enough Of Your Love, Babe" en "You're The First, The Last, My Everything". Deze nummers bezorgden hem internationale faam en commercieel succes.

Barry White's muziek bleef populair in de jaren 70 en 80, waarbij hij met zijn Love Unlimited Orchestra veel bekende hits produceerde, waaronder "Never, Never Gonna Give Ya Up" en "Ecstasy".

Naast zijn succesvolle muziekcarrière was Barry White ook actief als platenproducent en werkte hij samen met andere bekende artiesten. Zijn kenmerkende stem was vaak te horen in films, televisieprogramma's en reclames.

Helaas, ondanks zijn succes, kampte Barry White met gezondheidsproblemen als gevolg van zijn zwaarlijvigheid. Op 4 juli 2003 overleed hij aan een beroerte in Los Angeles, Californië, op 58-jarige leeftijd.

De muzikale erfenis van Barry White blijft voortleven en zijn romantische ballades worden nog steeds gewaardeerd door vele fans over de hele wereld.