Fragment

Liefde voor Muziek: Roy Orbison

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Roy Orbison

Roy Orbison was een Amerikaanse singer-songwriter en muzikant die op 23 april 1936 werd geboren in Vernon, Texas, en op 6 december 1988 overleed in Hendersonville, Tennessee.

Roy Orbison begon zijn muzikale carrière in de jaren 50 en brak door in de jaren 60 als een van de meest invloedrijke artiesten in de rock-'n-roll en popmuziek. Hij stond bekend om zijn unieke zangstem en zijn melancholische liedjes.

Enkele van zijn bekendste hits zijn onder andere "Oh, Pretty Woman", "Only The Lonely", "Crying", "In Dreams" en "Blue Bayou". Zijn muziek kenmerkte zich door dramatische melodieën en teksten die vaak over verloren liefdes en eenzaamheid gingen.

Orbison had een opvallende en herkenbare uitstraling, met zijn donkere zonnebril en zwarte kleding, die zijn mysterieuze imago versterkten. Hij werd vaak beschouwd als een van de pioniers van de rock-'n-roll en zijn invloed is nog steeds voelbaar in de muziekwereld van vandaag.

Helaas kende Roy Orbison ook persoonlijke tragedies, waaronder het verlies van zijn vrouw Claudette in een motorongeluk en het overlijden van twee van zijn zoons op jonge leeftijd. Desondanks bleef hij doorgaan met zijn muzikale carrière en bleef hij optreden en opnemen tot aan zijn dood.

Roy Orbison overleed op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval in 1988, maar zijn muzikale erfenis leeft voort. Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste zangers en songwriters in de geschiedenis van de popmuziek.