Fragment

Country Roads: Patsy Cline

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Patsy Cline

Virginia Patterson Hensley (Winchester, Virginia, 8 september 1932 - Camden, Tennessee, 5 maart 1963) was een Amerikaanse countryzangeres. Ondanks haar zeer korte leven was ze een van de invloedrijkste countryzangeressen in de geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek.
Cline was de achternaam van haar eerste man, Gerald Cline, een bouwmagnaat. Ze trouwde in 1953 met hem en scheidde in 1957. Onder zijn achternaam was ze inmiddels echter zo bekend geworden dat ze die naam aanhield als artiestennaam. In 1957 hertrouwde ze met Charles Allen Dick. Met hem kreeg ze in 1958 een dochter (Julia) en in 1961 een zoon (Allen Randolph).
Cline werd op slag beroemd nadat ze het nummer Walkin' After Midnight opvoerde tijdens een talentenjacht op tv, de Arthur Godfrey's Talent Scouts. Ze werd de hoofdact in de countryshow Grand Ole Opry in 1960, waarmee voor haar een droom uitkwam. Hoewel ze haar carrière begon in de rockabilly-stijl, werd het al snel duidelijk dat Clines stem zich beter leende voor country/pop cross-overmuziek, met name romantische liefdesliedjes. Een van de liedjes waarmee ze wereldberoemd werd, was het door Willie Nelson geschreven Crazy. Andere bekende liedjes zijn onder andere I Fall To Pieces en Sweet Dreams.
Clines producent was Owen Bradley die ook ook artiesten als Loretta Lynn, Jim Reeves en Brenda Lee produceerde. Cline werd een van de weinige vrouwelijke artiesten die optraden in Carnegie Hall in New York, en was de eerste vrouw die een eigen show kreeg in Las Vegas. Ze trad ook op in de Hollywood Bowl.
Op 14 juni 1961 raakten Cline en haar broer betrokken bij een frontale aanrijding. Cline werd door de voorruit geslingerd en raakte zeer ernstig gewond. Met onder andere een zware hoofdwond, een gebroken pols en een ontwrichte heup moest Cline een maand in het ziekenhuis blijven. Cline droeg de rest van haar leven pruiken om het litteken te verbergen, en een verband om haar voorhoofd om de druk te verlichten.
Cline kwam op dertigjarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk. Ze was op de terugweg van een optreden.