Fragment

Country Roads: Kris Kristofferson

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Kris Kristofferson

Kris Kristofferson is een Amerikaanse singer-songwriter, acteur en voormalig professioneel bokser, geboren op 22 juni 1936 in Brownsville, Texas, Verenigde Staten.

Kristofferson studeerde in Californië en behaalde later een Rhodes-beurs om aan de Universiteit van Oxford in Engeland te studeren. Hij volgde echter zijn ware passie voor muziek en vertrok naar Nashville, Tennessee, om een carrière als singer-songwriter na te streven.

In de vroege jaren van zijn carrière had Kristofferson het moeilijk en werkte hij als helikopterpiloot voor oliemaatschappijen. Zijn doorbraak als muzikant kwam toen hij liedjes begon te schrijven die werden opgepikt door andere artiesten. Zijn composities werden al snel hits voor bekende artiesten, waaronder "Me and Bobby McGee" (Janis Joplin) en "Help Me Make It Through the Night" (Sammi Smith).

Kristofferson bracht ook succesvolle albums uit als soloartiest. Zijn muziek omvat invloeden van country, folk en rock, en zijn teksten worden vaak geprezen om hun diepgang en poëtische kwaliteiten.

Naast zijn muzikale carrière heeft Kristofferson ook een succesvolle acteercarrière. Hij verscheen in verschillende films, waaronder "A Star Is Born" (1976) naast Barbra Streisand, wat hem een Golden Globe Award opleverde.

Kris Kristofferson wordt beschouwd als een invloedrijke figuur in de muziekwereld en heeft talloze prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn bijdragen aan de kunsten. Zijn veelzijdige carrière heeft hem een iconische status bezorgd in zowel de muziek- als de filmindustrie.