Fragment

Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: The Immortal Otis Redding van Otis Redding

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: The Immortal Otis Redding van Otis Redding

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week The Immortal Otis Redding van Otis Redding.
1967 Lijkt het jaar te worden voor soulzanger Otis Redding. Hij wordt al enige tijd gezien als een grote ster door mensen die van soul houden, maar in 1967 zorgt zijn optreden op het grote Monterey International Pop Festival voor bekendheid bij het grote publiek. Opeens kent iedereen Otis Redding uit Georgia en staat men in de rij voor hem.
In 1967 komt er opeens een einde aan deze weg naar boven. Redding stapt op 10 december in een vliegtuig samen met zijn bandleden. De weersomstandigheden zijn slecht en niet lang na het opstijgen belandt het vliegtuig in een meer. Daar wordt het lichaam van Redding later gevonden.
Zijn onfortuinlijke dood heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn iconische status, maar het is vooral de muziek die hem dit etiket bezorgt. Tijdens zijn leven brengt hij zes albums uit, waarvan vooral Otis Blue (1965) het goed doet. Na zijn dood zullen er nog vier albums volgen. Een daarvan is The Immortal Otis Redding.
Dat er zoveel materiaal blijft liggen na zijn dood, komt omdat hij een paar dagen voor het fatale ongeluk een twee weken durende studiosessie afrondt. Vrijwel dag en nacht werken de zanger en zijn muzikanten aan pakweg twintig liedjes, die uiteindelijk de basis zullen vormen voor de postuum verschenen albums. Op The Immortal Otis Redding staan onder andere de klassiekers Hard To Handle en I’ve Got Dreams To Remember.