Fragment

Country Roads: June Carter Cash

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: June Carter Cash

June Carter Cash (Maces Springs (Virginia), 23 juni 1929 – Nashville (Tennessee), 15 mei 2003) was een Amerikaans zangeres, tekstdichter, lid van een van de beroemdste country-families (The Carter Family) en de echtgenote van de legendarische countryzanger Johnny Cash. Ze bespeelde de gitaar, de banjo en de autoharp.

In de winter van 1937–1938 trok The Carter Family met Junes jongere zusje Anita en oudere zus Helen naar Texas waar de familie tweemaal per dag optrad voor de radiozender XERA (later XERF) in Villa Acuña (nu bekend als Ciudad Acuña, Mexico). Omdat June nog naar school ging deed zij niet mee aan deze eerste optredens. Vanaf 1940 vergezelde June de Carters bij hun optredens.

Een optreden in San Antonio werd opgenomen en uitgezonden door lokale radiostations aan de grens met Mexico. Junes eerste bijdragen aan de optredens bestond uit het bespelen van de autoharp. Ruim dertig jaar later zou Johnny Cash June vertellen dat hij rond 1940 als kind graag naar de Carters op de radio luisterde, en met name naar June.

In maart 1943 stopte de Carter Family met optreden en opnemen. Maybelle, Junes moeder, besloot Mother Maybelle & The Carter Sisters op te richten, bestaande uit Maybelle zelf, en haar drie dochters Anita, Helen en June. Dit nieuwe gezelschap kwam voor het eerst op de radio op 1 juni van dat jaar. Eind 1945 werden de dames vergezeld door Doc Addington (Maybelles broer) en Carl McConnell, een neef. De toen zestienjarige June sprak inmiddels ook reclamespots in. Gedurende 1946 trad de groep veel op. June was minder getalenteerd dan haar zussen en moest dus harder werken dan de anderen, maar ze wist dat te compenseren door haar eigen bijzondere komische talent. Haar oom Carl schreef in zijn memoires dat June een "geboren clown" was.

Via allerlei omzwervingen (Virginia, Knoxville, Springfield) kwam de familie uiteindelijk in 1950 in Nashville terecht. Hier raakte het gezin bevriend met Hank Williams en Elvis Presley, en leerde June uiteindelijk Johnny Cash kennen.