Fragment

Liefde voor Muziek: Herbert Grönemeyer

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Herbert Grönemeyer

Herbert Grönemeyer is een Duitse zanger, acteur en songwriter. Hij werd geboren op 12 april 1956 in Göttingen, Duitsland.

Grönemeyer begon zijn carrière als acteur en speelde in verschillende Duitse films en televisieseries, waaronder de populaire serie "Unser Charly". In de jaren tachtig begon hij ook muziek te maken en bracht hij zijn eerste album "Grönemeyer" uit in 1982.

Zijn doorbraak kwam in 1984 met het album "4630 Bochum", vernoemd naar zijn geboorteplaats. Het album bevatte hits als "Männer" en "Flugzeuge im Bauch" en er werden meer dan 3 miljoen exemplaren van verkocht. Sindsdien heeft Grönemeyer verschillende succesvolle albums uitgebracht en is hij uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Duitse muzikanten aller tijden.

Naast zijn muziekcarrière is Grönemeyer ook acteerwerk blijven doen, met inbegrip van de rol van Paul in de film "Das Boot" uit 1981 en de rol van Rudi in de film "Amerika" uit 1983. Hij heeft ook meegeschreven aan het scenario en de muziek voor verschillende films.

In 1998 werd Grönemeyer benoemd tot lid van de Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en in 2012 ontving hij het Bundesverdienstkreuz, de hoogste burgerlijke onderscheiding van Duitsland.

Grönemeyer blijft actief in de muziekindustrie en heeft in de afgelopen jaren nog verschillende albums uitgebracht.