Fragment

Liefde voor Muziek: Randy Newman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Randy Newman

Randy Newman werd geboren op 28 november 1943 en is een Amerikaanse componist en zanger. Hij bracht sinds 1968 elf studioalbums uit. Hij schreef ook diverse soundtracks voor films.

Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Toen hij met hulp van zijn vriend Lenny Waronker een platencontract bij Reprise kreeg, stopte hij als broodschrijver en richtte zich op een carrière als singer-songwriter.
Zijn orkestrale debuut in 1968, Randy Newman Creates Something New Under The Sun, was niet direct een succes in verkoopcijfers, maar de nummers van het album werden binnen korte tijd door diverse artiesten op de plaat gezet. Met zijn volgende album, 12 Songs (1970), oogstte Newman alom lof. Gedurende de jaren zeventig maakte hij diverse platen, waaronder Sail Away, Good Old Boys en Little Criminals.
In 2010 kreeg Newman een ster op de Hollywood Walk of Fame.