Fragment

Country Roads: Johnny Cash

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Johnny Cash

Johnny Cash (Kingsland, Arkansas, 26 februari 1932 - Nashville, Tennessee, 12 september 2003) was een Amerikaanse countryzanger, gitarist, singer-songwriter, acteur en auteur. Hij werd wereldwijd bekend als The Man in Black (De man in het zwart) en viel op door zijn diepe baritonstem. Hij was van 1954 tot 1966 getrouwd met Vivian Liberto en vanaf 1968 tot aan haar dood, met June Carter Cash, die op 15 mei 2003 overleed. Johnny Cash stierf een paar maanden later op 71-jarige leeftijd in Nashville aan de gevolgen van suikerziekte. Johnny Cash belandde in Rolling Stone op de 31e plaats in zijn lijst van de honderd grootste artiesten aller tijden.

Vanaf het eind van de jaren vijftig had Cash alcohol- en drugsproblemen, door de druk van het lange toeren. Hij kwam meermalen in aanraking met justitie, onder andere wegens het smokkelen van amfetamine. Aangezien later bleek dat het 'slechts' voorgeschreven medicijnen waren die hij verstopt had in zijn gitaarkoffer, kreeg hij een voorwaardelijke straf.

Typerend voor Cash, naast zijn donkere baritonstem, zijn de zwarte pakken, die hem, zeker vanaf de glamoureuze seventies, een eigen identiteit gaven.