Fragment

Liefde voor Muziek: Slade

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Slade

Slade is een Britse rockband die werd opgericht in de late jaren 60. De band is vooral bekend vanwege hun succesvolle periode in de jaren 70 toen ze uitgroeiden tot een van de meest populaire en invloedrijke bands van dat decennium.

Slade werd opgericht in Wolverhampton, Engeland. De originele bezetting bestond uit Noddy Holder (zang en gitaar), Dave Hill (gitaar), Jim Lea (bas en viool), en Don Powell (drums). De band begon oorspronkelijk onder de naam "N’Betweens" maar veranderde hun naam naar "Ambrose Slade" voordat ze uiteindelijk gewoon "Slade" werden.

Slade brak door in 1971 met hun eerste hit "Get Down And Get With It". Hun opvolgende singles "Coz I Luv You", "Look Wot You Dun", en "Take Me Bak 'Ome" bereikten allemaal de top van de Britse hitlijsten. Het was echter hun kersthit "Merry Xmas Everybody" uit 1973 die hen legendarisch maakte en tot op de dag van vandaag een klassieker blijft.

Hoewel de populariteit van Slade in de jaren 80 wat afnam, hadden ze nog steeds succes met hits zoals "My Oh My" en "Run Runaway". De band bleef optreden en opnemen, zij het met enkele bezettingswisselingen.

Slade's invloed op de muziekgeschiedenis is aanzienlijk. Ze hebben talloze bands en artiesten geïnspireerd, waaronder Kiss, Nirvana, en Oasis. Hun kenmerkende stijl en aanstekelijke nummers hebben een blijvende indruk achtergelaten op de rockmuziek.

Slade blijft tot op de dag van vandaag actief, zij het met wijzigingen in de bezetting. Noddy Holder verliet de band in 1992 en werd vervangen door Mal McNulty. Dave Hill en Don Powell blijven nog steeds betrokken bij de band, die nog steeds optreedt en tournees doet.