Fragment

Country Roads: Waylon Jennings

foto: unknownfoto: unknown
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Waylon Jennings

Waylon Arnold Jennings (15 juni 1937 – 13 februari 2002) was een invloedrijke Amerikaanse countryzanger, songwriter en muzikant. Jennings werd geboren in Littlefield, Texas, en staat bekend als een pionier van de outlaw country-beweging, die een ruigere, onafhankelijkere benadering van countrymuziek voorstond.

Waylon Jennings werd geboren als zoon van Lorene Beatrice (Shipley) en William Albert Jennings. Hij begon op jonge leeftijd muziek te maken en speelde op zijn achtste gitaar. Op zijn twaalfde had hij zijn eigen radioprogramma bij de lokale zender KDAV in Lubbock, Texas. Jennings ontmoette Buddy Holly in 1958, en deze ontmoeting leidde tot zijn eerste grote doorbraak in de muziekwereld. Holly produceerde Jennings' eerste opnames en vroeg hem om bas te spelen in zijn band, The Crickets.

In 1959 was Jennings geboekt voor de Winter Dance Party Tour samen met Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. "The Big Bopper" Richardson. Jennings zou oorspronkelijk in hetzelfde vliegtuig zitten dat neerstortte en Holly, Valens en Richardson het leven kostte. Op het laatste moment stond Jennings zijn plaats af aan The Big Bopper, wat zijn leven redde en een blijvende impact op hem had.

In de jaren 60 verhuisde Jennings naar Nashville, waar hij zich aanvankelijk moeilijk kon aanpassen aan het strak gecontroleerde Nashville-geluid. Hij begon echter samen te werken met andere artiesten zoals Willie Nelson en Kris Kristofferson, en werd een sleutelfiguur in de opkomst van de outlaw country-beweging. Jennings' muziek in deze periode was rauwer en eerlijker, vaak met een rock-'n-roll randje.

Jennings kende zijn grootste successen in de jaren 70 en 80. Enkele van zijn bekendste hits zijn "Good Hearted Woman" (een duet met Willie Nelson), "Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys," "Luckenbach, Texas (Back To The Basics Of Love)," en "Are You Sure Hank Done It This Way." Zijn album "Wanted! The Outlaws" (1976), een samenwerking met Willie Nelson, Jessi Colter en Tompall Glaser, was het eerste countryalbum dat platina haalde.

Jennings was vier keer getrouwd en had zes kinderen. Zijn laatste huwelijk, met Jessi Colter, duurde meer dan dertig jaar. Hij worstelde jarenlang met verslavingen aan amfetaminen en cocaïne, maar slaagde er uiteindelijk in om nuchter te worden in de late jaren 80. Zijn strijd en uiteindelijke overwinning op zijn verslavingen inspireerden veel van zijn latere werk.

In de jaren 90 verminderde Jennings zijn optredens vanwege gezondheidsproblemen, waaronder diabetes. In 2001 werd zijn linkerbeen geamputeerd als gevolg van complicaties van diabetes. Hij bleef echter muziek maken tot zijn overlijden op 13 februari 2002.