Fragment

Liefde voor Muziek: The Sweet

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: The Sweet

The Sweet was een Britse glamrockband, opgericht in Londen in 1968. De band kende grote successen in de jaren 70 en stond bekend om hun pakkende nummers, extravagante podiumoutfits en kenmerkende geluidsstijl. Hoewel The Sweet geen Nederlandse band was, hadden ze wel een aanzienlijke aanhang in Nederland en speelden ze een rol in de Nederlandse muziekcultuur van die tijd.

The Sweet werd opgericht door zanger Brian Connolly, drummer Mick Tucker, gitarist Frank Torpey en bassist Steve Priest. De originele line-up kende verschillende veranderingen voordat ze hun definitieve formatie vonden met Andy Scott als gitarist in 1970. Hun eerste successen kwamen met de samenwerking met de songwriters Nicky Chinn en Mike Chapman, die verantwoordelijk waren voor het schrijven van veel van hun vroege hits.

Het doorbraaksucces van The Sweet kwam met de single "Funny Funny" in 1971, gevolgd door een reeks hits zoals "Co-Co," "Little Willy," en "Wig-Wam Bam." Hun grootste successen kwamen in de periode 1973-1975, met hits als "Block Buster!," "The Ballroom Blitz," "Teenage Rampage," en "Fox on the Run."

The Sweet werd geassocieerd met de glamrockbeweging, een stijl gekenmerkt door flamboyante kleding, make-up, en theatrale optredens. Hun muziek combineerde pop, rock en heavy metal-elementen, wat resulteerde in een unieke en herkenbare sound. Ze hadden een aanzienlijke invloed op latere bands en artiesten binnen de glamrock en hardrock genres.

Na hun hoogtijdagen in de jaren 70 begon de populariteit van The Sweet te dalen. In 1978 verliet Brian Connolly de band om een solocarrière na te streven. De resterende leden probeerden door te gaan onder de naam The Sweet, maar uiteindelijk ging de band in 1981 uit elkaar.

In de jaren daarna waren er verschillende reünieoptredens en incarnaties van de band. Brian Connolly formeerde zijn eigen versie van The Sweet, terwijl Andy Scott en Steve Priest ook hun eigen versies van de band leidden. Mick Tucker overleed in 2002, en Brian Connolly stierf in 1997.