Fragment

Liefde voor Muziek: Wham!

foto: onbekendfoto: onbekend
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Wham!

Wham! was een Britse popband die actief was in de jaren 80 en bestond uit George Michael en Andrew Ridgeley. De band werd opgericht in 1981 en stond bekend om hun aanstekelijke popmuziek en charismatische optredens.

Wham! werd in 1981 opgericht door schoolvrienden George Michael (echte naam Georgios Kyriacos Panayiotou) en Andrew Ridgeley. De twee ontmoetten elkaar op de Bushey Meads School in Hertfordshire, Engeland. Hun gedeelde interesse in muziek leidde hen ertoe om een band te vormen. Ze namen aanvankelijk de naam "The Executive" aan voordat ze veranderden in Wham!.

Wham! brak door in 1983 met hun debuutalbum "Fantastic", dat hits bevatte zoals "Young Guns (Go For It!)" en "Club Tropicana". Hun echte doorbraak kwam echter met hun tweede album "Make It Big" (1984), dat wereldwijd een enorm succes werd. Dit album bevatte enkele van hun grootste hits, waaronder "Wake Me Up Before You Go-Go", "Freedom", "Everything She Wants" en "Careless Whisper" (hoewel deze laatste officieel werd uitgebracht als een solosingle van George Michael).

Hun muziek en energieke optredens maakten hen bijzonder populair bij een jong publiek. Ze stonden bekend om hun modieuze kledingstijl, vaak bestaande uit opvallende T-shirts, korte broeken en grote zonnebrillen.

In 1985 werd Wham! de eerste westerse popgroep die optrad in China, wat een mijlpaal was in de muziekgeschiedenis. Deze reis werd gedocumenteerd in de film "Wham! in China: Foreign Skies". Het jaar daarop kondigden George Michael en Andrew Ridgeley aan dat Wham! uit elkaar zou gaan, omdat George Michael een solocarrière wilde beginnen. Ze namen afscheid met een groots afscheidsconcert in het Wembley Stadion op 28 juni 1986, genaamd "The Final".

Hun laatste album, "Music From The Edge Of Heaven" (1986), werd uitgebracht in sommige markten als een compilatiealbum, "The Final", en bevatte hits zoals "I'm Your Man" en "The Edge Of Heaven".

Na het uiteenvallen van Wham! begon George Michael aan een zeer succesvolle solocarrière en werd een van de bestverkopende muziekartiesten ter wereld. Andrew Ridgeley koos voor een minder publieke rol in de muziekindustrie en bracht in 1990 een soloalbum uit, maar verdween daarna grotendeels uit de schijnwerpers.

De muziek van Wham! wordt nog steeds vaak gedraaid, vooral tijdens de feestdagen vanwege hun kersthit "Last Christmas". George Michael overleed op 25 december 2016, wat leidde tot een hernieuwde interesse in het werk van Wham! en zijn solowerk.