Fragment

Country Roads: Kris Kristofferson

foto: anpfoto: anp
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Kris Kristofferson

Kris Kristofferson is een Amerikaanse zanger, songwriter en acteur, geboren op 22 juni 1936 in Brownsville, Texas. Hij wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van zijn generatie en heeft ook een indrukwekkende carrière in de filmindustrie.

Kris Kristofferson werd geboren in een militair gezin. Zijn vader was een generaal-majoor in de Amerikaanse luchtmacht. Vanwege de militaire achtergrond van zijn familie, verhuisde Kristofferson vaak in zijn jeugd. Hij studeerde af aan de Pomona College met een Bachelor of Arts-graad in de letteren. Vervolgens won hij een Rhodes-beurs om aan de Universiteit van Oxford in Engeland te studeren, waar hij afstudeerde met een graad in Engelse literatuur.

Na zijn studie diende Kristofferson in het Amerikaanse leger als helikopterpiloot. Ondanks een veelbelovende militaire carrière besloot hij zijn passie voor muziek na te streven. Hij verliet het leger en verhuisde naar Nashville, Tennessee, om songwriter te worden. Zijn doorbraak kwam toen Johnny Cash zijn nummer "Sunday Mornin' Comin' Down" opnam, wat een grote hit werd.

Kris Kristofferson schreef een aantal iconische nummers die werden opgenomen door verschillende artiesten, waaronder "Me And Bobby McGee" (Janis Joplin), "Help Me Make It Through The Night" (Sammi Smith), "For The Good Times" (Ray Price) en "Lovin' Her Was Easier (Than Anything I'll Ever Do Again)" (Roger Miller). Zijn eigen debuutalbum, simpelweg getiteld "Kristofferson", werd uitgebracht in 1970 en bevatte veel van deze klassieke nummers.

Naast zijn muzikale carrière heeft Kristofferson ook een succesvolle carrière in de filmindustrie. Hij debuteerde in de film "The Last Movie" (1971), geregisseerd door Dennis Hopper. Hij speelde in diverse bekende films zoals "Pat Garrett and Billy the Kid" (1973), "Alice Doesn't Live Here Anymore" (1974), "A Star Is Born" (1976), waarvoor hij een Golden Globe Award won, en de "Blade" filmserie (1998-2004).

Kris Kristofferson is getrouwd geweest met drie vrouwen en heeft acht kinderen. Zijn persoonlijke leven kende zijn ups en downs, waaronder worstelingen met alcohol en gezondheid. Desondanks blijft hij actief in de muziek- en filmindustrie.

Kristofferson heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdrage aan de muziek en film. Hij werd in 2004 opgenomen in de Country Music Hall of Fame en ontving in 2014 de Grammy Lifetime Achievement Award.