Fragment

Liefde voor Muziek: Roger Whittaker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Roger Whittaker

Roger Whittaker was een Brits-Keniaanse zanger en songwriter, geboren op 22 maart 1936 in Nairobi, Kenia, en overleden op 13 september 2023 in Zuid-Frankrijk. Hij werd vooral bekend door zijn warme baritonstem. Whittaker had een muzikale carrière die zich uitstrekte over meer dan vijf decennia.
Roger Whittaker werd geboren in Nairobi, Kenia, waar hij zijn vroege jaren doorbracht. Zijn ouders waren van Britse afkomst, en hij begon zijn muzikale reis met een interesse in gitaar en zingen. Na zijn middelbare schooltijd diende hij twee jaar in de Keniaanse legerdienst. Hierna verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk voor verdere studie. Hij studeerde aanvankelijk medicijnen, maar besloot later om over te stappen naar de studie zoölogie en biochemie aan de Universiteit van Bangor in Wales.
Whittaker begon zijn professionele muziekcarrière in de vroege jaren 60 met het uitbrengen van zijn eerste single "The Charge Of The Light Brigade" in 1962. Zijn grote doorbraak kwam in 1969 met het nummer "Durham Town (The Leavin')", dat een groot succes werd in het Verenigd Koninkrijk en internationaal.
Zijn bekendste nummer, "The Last Farewell", werd uitgebracht in 1971 en werd een wereldwijde hit. In de Verenigde Staten bereikte het nummer de top 20 in de Billboard Hot 100 en stond het bovenaan in diverse internationale hitlijsten. Whittaker stond bekend om zijn kenmerkende stem, en zijn repertoire omvatte een breed scala aan muziekstijlen, waaronder folk, pop en country.
Naast zijn succes in Engelstalige landen, had Roger Whittaker een enorme populariteit in Duitsland en Nederland. Hij nam veel nummers op in het Duits, waaronder "Abschied ist ein scharfes Schwert" en "Eloisa". Zijn vermogen om in verschillende talen te zingen vergrootte zijn internationale aantrekkingskracht en versterkte zijn populariteit in Europa.
Roger Whittaker was getrouwd met Natalie O'Brien sinds 1964, en samen hadden ze vijf kinderen. Hij woonde een groot deel van zijn leven in de buurt van Toulouse, Frankrijk.
Whittaker overleed op 13 september 2023 op 87-jarige leeftijd.