Fragment

Country Roads: Willie Nelson

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Willie Nelson

Willie Hugh Nelson werd geboren op 29 april 1933 in Abbott, Texas. Hij werd opgevoed door zijn grootouders, die hem op jonge leeftijd kennis lieten maken met muziek. Willie kreeg zijn eerste gitaar op zesjarige leeftijd en begon al snel liedjes te schrijven. Zijn muzikale talent ontwikkelde zich snel, en tegen zijn tienerjaren speelde hij in lokale bands en trad hij op bij radiozenders.
Na zijn middelbare schooltijd vervulde Nelson zijn dienstplicht in de luchtmacht, waarna hij diverse banen had terwijl hij probeerde door te breken als muzikant en songwriter. Zijn doorbraak kwam in de jaren 60, toen hij naar Nashville, Tennessee verhuisde en succes begon te boeken als songwriter. Hij schreef hits voor andere artiesten, zoals "Crazy" voor Patsy Cline en "Night Life" voor Ray Price.
In de jaren 70 verhuisde Nelson naar Austin, Texas, waar hij een centrale figuur werd in de outlaw country beweging. Deze beweging verzette zich tegen de gepolijste sound van Nashville en omarmde een ruigere, meer oprechte benadering van countrymuziek. Zijn albums "Shotgun Willie" (1973), "Red Headed Stranger" (1975) en "Stardust" (1978) werden enorm succesvol en bevestigden zijn status als een van de belangrijkste figuren in de countrymuziek.
Willie Nelson staat bekend om zijn unieke zangstijl, soepele gitaarspel en iconische uiterlijk, inclusief zijn lange vlechten en bandana. Zijn muziek combineert elementen van country, folk, blues, en jazz, en zijn teksten behandelen vaak thema's van liefde, verlies, en het leven op de weg.
Nelson's invloed strekt zich uit over meerdere muziekgenres, en hij heeft samengewerkt met een breed scala aan artiesten, variërend van Johnny Cash en Merle Haggard tot Snoop Dogg en Sheryl Crow. Hij is ook een fervent voorstander van de legalisering van marihuana en heeft een aanzienlijke impact gehad op de discussie rond dit onderwerp in de Verenigde Staten.
Naast zijn muzikale carrière heeft Willie Nelson ook succes geboekt als acteur en schrijver. Hij heeft in verschillende films gespeeld, waaronder "The Electric Horseman" (1979) en "Honeysuckle Rose" (1980), en hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder autobiografieën en boeken over zijn levensfilosofie.
Nelson is ook bekend om zijn filantropische werk. Hij is medeoprichter van Farm Aid, een organisatie die geld inzamelt voor boeren in nood, en hij zet zich in voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken.
Willie Nelson is vier keer getrouwd geweest en heeft zeven kinderen. Hij heeft een lange geschiedenis van activisme, vooral op het gebied van de legalisering van marihuana, milieuactivisme, en steun voor de boeren in Amerika.