Fragment

Country Roads: Slim Whitman

foto: unknownfoto: unknown
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Slim Whitman

Slim Whitman, geboren als Ottis Dewey Whitman Jr. op 20 januari 1923 in Tampa, Florida, was een Amerikaanse country- en westernzanger, bekend om zijn hoge tenorstem en zijn vaardigheid met de jodel. Hij bereikte wereldwijd succes, vooral in de jaren 50 en 60, en stond bekend om zijn romantische ballads en unieke stijl.

Whitman groeide op in een muzikale familie en leerde op jonge leeftijd gitaar spelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Amerikaanse marine, waar hij in zijn vrije tijd optrad voor zijn mede-soldaten. Na de oorlog werkte hij als scheepsbouwer, maar zijn passie voor muziek bleef bestaan.

Zijn doorbraak kwam toen hij ontdekt werd door kolonel Tom Parker, de latere manager van Elvis Presley. Parker hielp Whitman bij het verkrijgen van een platencontract bij RCA Records. In 1949 bracht hij zijn eerste single uit, "I'm Casting My Lasso Towards the Sky", die matig succes had.

Whitmans eerste grote hit kwam in 1952 met "Love Song Of The Waterfall". Dit werd gevolgd door nog grotere successen, zoals "Indian Love Call" (1952) en "Secret Love" (1953). Deze nummers vestigden zijn reputatie als een unieke en getalenteerde zanger.

In de jaren 50 en 60 had Whitman verschillende hits in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. Zijn muziekstijl, die een mix was van country, folk en pop, sprak een breed publiek aan. Hij had een bijzonder grote schare fans in het Verenigd Koninkrijk, waar hij meerdere keren de hitlijsten aanvoerde.

Whitman bleef optreden en opnemen in de jaren 70 en 80, hoewel zijn populariteit in de Verenigde Staten enigszins afnam. Hij beleefde een opleving in de jaren 70 dankzij een serie tv-advertenties voor zijn verzamelalbums, die zeer succesvol waren en hem introduceerden bij een nieuwe generatie fans.

In 1979 bracht hij het album "Just For You" uit, dat commercieel succes had. Zijn laatste album, "Twilight On The Trail", werd uitgebracht in 2010.

Slim Whitman wordt herinnerd als een van de meest onderscheidende stemmen in de country- en westernmuziek. Zijn vermogen om te jodelen en zijn hoge tenorstem maakten hem uniek in zijn genre. Hij verkocht wereldwijd miljoenen platen en had een carrière die meer dan vijf decennia besloeg.

Whitman overleed op 19 juni 2013 op 90-jarige leeftijd. Zijn muziek blijft echter voortleven en hij wordt herinnerd als een pionier die een blijvende impact had op de countrymuziek.