Fragment

Liefde voor Muziek: Freddy Aguilar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Freddy Aguilar

Freddy Aguilar is een Filipijnse zanger, songwriter en muzikant die in de jaren '70 bekendheid verwierf als protestzanger. Hij werd geboren op 5 februari 1953 in de provincie Isabela op de Filipijnen.

Op jonge leeftijd verhuisde Aguilar naar Manilla om zijn muzikale carrière na te streven. Hij bracht zijn debuutalbum "Anak" uit in 1978, wat een enorme hit werd in de Filipijnen en in het buitenland. Het nummer "Anak" gaat over de relatie tussen een ouder en een kind en werd vertaald in verschillende talen, waaronder Nederlands.

Aguilar is ook bekend om zijn politieke betrokkenheid en zijn inzet voor de rechten van de inheemse bevolking van de Filipijnen. Hij heeft verschillende protestliederen geschreven die zich richten op sociale en politieke kwesties, waaronder armoede, corruptie en mensenrechten.

In de loop der jaren heeft Aguilar talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn muzikale prestaties en zijn sociale betrokkenheid, waaronder de National Artist Award in 2018, de hoogste onderscheiding die in de Filipijnen wordt uitgereikt aan individuen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van kunst en cultuur in het land.

Freddy Aguilar blijft actief als muzikant en is een iconisch figuur in de Filipijnse muziekgeschiedenis.