Fragment

Liefde voor Muziek: Albert Hammond

foto: anpfoto: anp
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Albert Hammond

Albert Hammond, geboren op 18 mei 1944 in Londen, is een Britse singer-songwriter. Hij groeide op in Gibraltar, waarheen zijn familie kort na zijn geboorte verhuisde. Hammond is vooral bekend om zijn succesvolle carrière als songwriter en muzikant vanaf de jaren zestig.

In de jaren zestig vormde hij de band The Family Dogg met Steve Rowland. Ze hadden verschillende hits en Hammond begon zijn samenwerking met Mike Hazlewood, met wie hij diverse succesvolle nummers schreef. Enkele bekende nummers die hij heeft geschreven zijn "It Never Rains In Southern California", "The Air That I Breathe" (bekend geworden door The Hollies), "To All The Girls I've Loved Before" (gecoverd door Julio Iglesias en Willie Nelson), en "One Moment In Time" (gezongen door Whitney Houston voor de Olympische Spelen van Seoul in 1988)​.

Hammond heeft ook nummers geschreven voor grote artiesten zoals Tina Turner, Whitney Houston, en Starship. Zijn werk is erkend met verschillende prijzen, waaronder de Ivor Novello Award in 2015 voor zijn gehele oeuvre​.

Naast zijn werk als songwriter, heeft Hammond zelf verschillende albums uitgebracht, waarvan "It Never Rains In Southern California" uit 1972 wellicht het bekendste is. In totaal heeft hij zes Engelstalige albums uitgebracht en veel van zijn nummers zijn door andere artiesten gecoverd.