Fragment

Country Roads: Garth Brooks

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Garth Brooks

Garth Brooks, geboren als Troyal Garth Brooks op 7 februari 1962 in Tulsa, Oklahoma, is een Amerikaanse countryzanger en songwriter die bekend staat om zijn unieke mix van rock- en country-elementen in zijn muziek. Hij groeide op in een muzikale familie; zijn moeder, Colleen Carroll, was een countryzangeres die in de jaren vijftig platen opnam bij Capitol Records​.

Brooks begon zijn muziekcarrière in de jaren 80, optredend in bars en clubs terwijl hij studeerde aan de Oklahoma State University. Hij verhuisde naar Nashville in 1987 en tekende een jaar later een contract bij Capitol Records.

Zijn debuutalbum, "Garth Brooks", werd uitgebracht in 1989 en was een groot succes. Brooks brak echt door met zijn tweede album "No Fences" (1990), dat onder andere de hits "Friends In Low Places" en "The Thunder Rolls" bevatte. Hij zette zijn succes voort met albums zoals "Ropin' The Wind" (1991) en "In Pieces" (1993), die zowel op de country- als de poplijsten hoog scoorden​.

In de jaren 90 brak hij verschillende records voor albumverkopen en concertbezoek. In 1999 creëerde Brooks een alter ego, Chris Gaines, en bracht het album "In The Life Of Chris Gaines" uit, wat hem introduceerde in de pop- en R&B-markt.

Brooks ging in 2001 met pensioen om meer tijd met zijn familie door te brengen, maar keerde in 2005 terug naar het podium en blijft sindsdien optreden en muziek maken.

Hij heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder meerdere Grammy Awards, en is opgenomen in zowel de Songwriters Hall of Fame als de Country Music Hall of Fame.