Fragment

Liefde voor Muziek: Herman Brood

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Herman Brood

Herman Brood (Zwolle, 5 november 1946 – Amsterdam, 11 juli 2001) was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Brood onderscheidde zich door zijn kenmerkende zangstem en muzikale diversiteit.

Brood kreeg zijn eerste pianolessen in 1959. Op school kon hij niet goed meekomen: het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het fabriekje van zijn vader in Zwolle. Brood ging in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans. De band deed veel optredens voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland en Brood kreeg weleens een pilletje toegeschoven om wakker te blijven. Zo begon zijn verslaving. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Hij ontmoette Tekie Buissink, met wie hij een kortstondige relatie had. Op 24 mei 1968 werd hun zoon Marcel geboren. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet. Er volgde een periode waarin Brood regelmatig in de gevangenis belandde wegens inbraken en handel in drugs.

Brood was de Nederlandse belichaming van het credo Sex, drugs & rock 'n' roll. Op 11 juli 2001 pleegde hij, met een afscheidsbriefje op zak, zelfmoord door vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen.