Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Peter Maffay - Für das Mädchen, das ich liebe

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Peter Maffay - Für das Mädchen, das ich liebe

Wie de jaren 70 bewust heeft meegemaakt, weet misschien nog wel hoe populair Duitstalige muziek is tijdens dit decennium. De liedjes van de Duitse sterren staan geregeld in de Nederlandse hitlijsten en zijn veelvuldig te horen op de radio. Eén van de meest bekende nummers uit deze tijd is Du (1970) van Peter Maffay, dat op nummer 1 komt in de Nederlandse Top 40. Dit liedje staat op zijn debuutplaat Für das Mädchen, das ich liebe, dat eveneens in 1970 uitkomt. Het album en vooral het liedje Du maken van de destijds 20-jarige Maffay in één klap een grote ster.
Nog altijd geldt Du als één van zijn bekendste nummers, maar zelf wil Maffay liever niet meer geassocieerd worden met dit lied. Du en de andere nummers op zijn debuutplaat zetten hem immers neer als zanger van het Duitse levenslied, iets wat hij totaal niet wil zijn. Volgens de zanger zelf zien sommige mensen hem anno 2020 nog steeds als een vertolker van schlagers, terwijl hij die al sinds eind jaren 70 niet meer zingt. “Dat komt allemaal door dat nummer Du. Het was mijn eerste plaat en het werd een enorme hit. Maar dat nummer was helemaal niet representatief. Het was uitgekozen door de platenmaatschappij. Ik was destijds onervaren, en zo blij dat ik een plaat mocht maken, dat het me eigenlijk niet uitmaakte wat erop kwam te staan”, aldus Maffay in een interview met het Rotterdams Dagblad, inmiddels het AD Rotterdams Dagblad geheten. ”
Du is dus in zekere zin een blok aan Maffay’s been, maar tegelijk misschien ook een zegen. Hij is in één keer bekend én financieel onafhankelijk. Daardoor kan hij nadat zijn contract bij de platenmaatschappij afloopt meer zijn eigen gang gaan en zich richten op zijn echte muzikale liefde: rockmuziek. Sinds 1979 brengt hij met ongekend veel succes muziek uit dat binnen dit genre past. Hij is met ongeveer 40 miljoen verkochte platen één van de meest grootste Duitse artiesten van deze tijd en hij kan nog altijd rekenen op uitverkochte zalen.