Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Born In The USA van Bruce Springsteen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Born In The USA van Bruce Springsteen

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week: Born In The USA van Bruce Springsteen.

Ook als u nog nooit naar Bruce Springsteens Born In The USA hebt geluisterd, weet u vast hoe de hoes van de lp eruitziet. Hierop ziet u een specifiek gedeelte van de achterkant van de zanger. De foto is inmiddels legendarisch, net als de plaat zelf.

Bruce Springsteen is geen onbekende meer in 1984, het jaar waarin hij met Born In The USA komt. Albums als The River (1980) en Born To Run (1975) geven hem bekendheid, maar Born In The USA bezorgt hem een sterrenstatus. Springsteen is het idool van het jaar.

Born In The USA bereikt met het toegankelijke, typische jaren 80-geluid een groot publiek, maar de boodschap die Springsteen wil overbrengen wordt niet door iedereen begrepen. De plaat wordt - zeker door Amerikanen - gezien als promotie voor de Verenigde Staten. Zij denken dat Springsteen zingt over hoe trots hij erop is om Amerikaan te zijn, terwijl in werkelijkheid juist het tegenovergestelde aan de hand is. Neem bijvoorbeeld het titelnummer. Dat is geen lied over hoe fijn het is om geboren te zijn in de Verenigde Staten, maar over een Vietnamveteraan die na de oorlog maar moeilijk zijn oude leven kan oppakken omdat de overheid hem absoluut niet helpt.

Waarschijnlijk wordt de verwarring in de hand gewerkt door de zanger zelf. Born In The USA klinkt immers totaal niet treurig of ernstig, maar juist energiek en ergens ook wel vrolijk. Daardoor komt het op velen over als een lofzang. Ook de speechschrijver van de Amerikaanse president in die tijd, Ronald Reagan, vat het zo op. In 1984 zegt de president het volgende tijdens een van zijn toespraken: “America’s future rests in a thousand dreams inside your hearts. It rests in the message of hope in songs of a man so many young Americans admire, New Jersey’s own Bruce Springsteen. And helping you make those dreams come true is what this job of mine is all about.” Kort samengevat: de president noemt het nummer een boodschap van hoop en trots, terwijl dat het dus niet is.

Ondanks de verwarring wordt Born In The USA een grote hit voor Springsteen. Dit geldt ook voor de andere singles van de plaat. Zeven van de twaalf nummers worden als zodanig uitgebracht en vrijwel allemaal worden het hits. Op een gegeven moment staat hij zelfs met zowel het titelnummer als My Hometown en I’m On Fire in de top 10 van de Nederlandse Top 40, iets wat tot dan toe alleen The Beatles is gelukt. Ook Dancing In The Dark en Glory Days worden echte klassiekers. Tot op de dag van vandaag is Born In The USA het bestverkopende album van The Boss, zoals de bijnaam van de zanger luidt.