Fragment

Liefde voor Muziek: Jaap Eggermont

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Jaap Eggermont

Jaap Eggermont (Den Haag, 31 oktober 1946) is een Nederlandse producer en ex-drummer van Golden Earring.

In 1965 wordt de Haagse Eggermont aangetrokken om de ritmesectie van Golden Earring te versterken. De ambities van George Kooymans en Rinus Gerritsen reiken verder dan plaatselijke bekendheid. De groep kan zich in de kijker spelen door de kwaliteit omhoog te schroeven. Slachtoffer van deze professionalisering is de eerste drummer van The Golden Earrings: Fred van der Hilst. Eggermont maakt de doorbraak mee met Please Go (1965) en That Day (1966) nadat Freddy Haayen de Haagse formatie heeft ontdekt. Hij drumt op vier elpees: Just Earrings (1965), Winter Harvest (1967), Miracle Mirror (1968), On the Double (1969). Ook is hij van de partij op de eerste trip naar de Verenigde Staten in de zomer van 1969. Even later wordt hij vervangen door Sieb Warner. Beat heeft dan plaatsgemaakt voor psychedelische rock, waarin improvisatie het voornaamste credo is.

Jaap Eggermont richt zich daarna op het produceren. Zo produceert hij Spooky's Day Off van The Swinging Soul Machine. Daarna volgen hits met onder meer Sandy Coast (True Love That's a Wonder), Earth and Fire (Memories), Livin' Blues (Wang Dang Doodle), Spooky and Sue (Swinging on a Star), Greenfield & Cook (Only Lies), Catapult (Let Your Hair Hang Down), Patricia Paay (Who's that Lady with my Man), Long Tall Ernie and the Shakers (Do you Remember), The Internationals met Young and in Love. Windsurfin van The Surfers (een studioformatie met o.m. André Sommer, Ed van Toorenburg, Bart van Schoonhoven, The Internationals) geproduceerd door Jaap en geschreven samen met de leden van Catapult staat in 1978 zes weken op de tweede plaats van de top 40. In de jaren tachtig volgen Danny de Munk (Ik voel me zo verdomd alleen) en Novo Band.

In 1981 behaalt hij een internationale nummer 1 hit. Naar aanleiding van een bootleg met een medley van een aantal Beatles-klassiekers, Venus van Shocking Blue en Sugar Sugar van The Archies waar een disco-beat aan is toegevoegd, maakt hij met een aantal Nederlandse artiesten Stars on 45 eerst bedoeld als een 12 inch. Omdat er op een enkele radiouitzending veel reactie komt, wordt besloten wordt tot een single. Na enkele weken staat de single nummer een in Nederland en wordt de single ook populair in Europa. In Amerika komt het nummer ook op de toppositie. Na Venus van Shocking Blue is Stars On 45 de tweede Nederlandse nummer-een-hit in de Verenigde Staten. Hierna volgen nog onder andere More Stars (Abba medley, tweede plaats in Engeland) en Proudly Presents The Star Sisters (Andrew Sisters medley, nummer 1 in Nederland en Frankrijk).