Fragment

Liefde voor Muziek: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is een album uit 1967 van The Beatles. De plaat behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste lp's was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes.

De opnamen duurden van 6 december 1966 tot en met 3 april 1967 (ongeveer 700 uur). De lp kwam op 1 juni 1967 officieel uit in het Verenigd Koninkrijk, maar hij was door toedoen van diskjockey John Peel al op 12 mei te horen op zeezender Radio London.

Op Sgt. Pepper staan enkele belangrijke Beatlesnummers, waaronder de titeltrack, A Day in the Life, When I'm Sixty-Four, Lovely Rita, With a Little Help from my Friends en Lucy in the Sky with Diamonds.

Het album laat invloeden horen uit verscheidene hoeken, waaronder muziekinstrumenten uit India, klassieke muziek, psychedelische muziek en rock-'n-roll.

De platenhoes won een Grammy Award en was een van de eerste platen waarbij de songteksten op de achterzijde geprint stonden.