Fragment

Liefde voor Muziek: The Shoes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: The Shoes

Theo van Es, Wim van Huis en Jan en Henk Versteegen maakten in 1963 al muziek onder de naam The White Shoes. Na twee singles wordt 'White' verwijderd en ontstaat de band die wij kennen als The Shoes.

Na het tekenen van een contract bij Polydor wordt hun eerste single Standing And Staring onder de nieuwe groepsnaam direct een succes, gesteund door het enige krachtige poppodium dat ons land op dat moment rijk is: Radio Veronica.

In 1967 staat Na-Na-Na 12 weken in de Top 40, waarna ze nog een aantal hits scoren. Ook in het jaar daarna gaat het de heren voor de wind met de grote hit Don't You Cry For A Girl. Tussendoor maken ze ook nog een reclamesingle voor een grote oliemaatschappij. In dit reclame-uitstapje, gebaseerd op hun single Farewell In The Rain, is goed te horen dat The Shoes uit Zoeterwoude, vlak bij Den Haag, komen.

Hun eerste lp heet "Wie The Shoes Past". Hun successen lijken in 1969 iets te verminderen als de singles niet meer zo hoog in de Top 40 komen. In 1970 is Osaka echter weer een grote hit en haalt de 6e plaats.

In 1971 verlaat Theo van Es de band om een nieuwe muzikale koers in te zetten met de groep Teddylane. Die band is echter, net als het restant van The Shoes, dat met een andere zanger en de naam Double You verder gaat, geen succes. Dat alles maakt dat in 1973 The Shoes weer bij elkaar komen. Face To Face is een van de hits die weer de Top 40 bestormt, een echt Shoesnummer. Dat nieuwe succes mag echter niet baten. In 1976 valt de groep definitief uit elkaar.