Fragment

Country Roads: Stevie Ray Vaughan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan (3 oktober 1954 - 27 augustus 1990) was een Amerikaanse blueszanger en -gitarist.

Geïnspireerd door zijn oudere broer Jimmie begon Vaughan op jonge leeftijd gitaar te spelen. Hij bleek getalenteerd en trad toe tot een aantal lokale bandjes. In 1972 stopte Vaughan met studeren om zich volledig te kunnen concentreren op muziek. Hij wist niet goed wat hij voor carrière wilde. Naar eigen zeggen was muziek zijn enige uitweg. Daarom verhuisde hij naar Austin, Texas en werd daar beroepsartiest.

In het begin van de jaren 70 speelde Vaughan samen met Doyle Bramhall in de band The Nightcrawlers. Hierna speelde hij een aantal jaren in The Cobras. Deze band was vrij populair in Austin. In 1976 vormde hij een bandje genaamd Triple Threat Revue. In 1979-1980 veranderde de band van naam en noemde ze zich Double Trouble.

In 1982 werd Vaughan tijdens het Montreux Blues Festival opgemerkt door David Bowie. Die was zo onder de indruk van Vaughan dat hij hem vroeg mee te werken aan zijn nieuwe album Let's Dance. Naar aanleiding van datzelfde optreden bood Jackson Browne zijn opnamestudio aan, waar het eerste album van Double Trouble (Texas Flood) werd opgenomen. Hierop volgde een contract voor Vaughan en zijn band met Epic Records.

Voor de band was dit het begin van een internationale carrière. Het album Texas Flood werd uitgegeven in 1983. De band mochten dat jaar ook voor het eerst in de bekende televisieshow Austin City Limits optreden. Hierna ging het steeds voorspoediger met Double Trouble. De groep nam ongeveer elk jaar een nieuw album op (o.a. Couldn't Stand The Weather, Live Alive en Soul to Soul).
In de loop der jaren raakte Vaughan verslaafd aan drank en drugs. In 1986 stortte hij als gevolg hiervan in tijdens een tournee. Hij werd later dat jaar opgenomen in een ontwenningskliniek, waar hij zijn beide verslavingen wist te overwinnen.

In 1989 werd het album In Step opgenomen. Met deze lp won Vaughan datzelfde jaar een Grammy Award. Hij werd nogmaals uitgenodigd om op te treden in het televisieprogramma Austin City Limits. De twee optredens voor dit programma werden later op video uitgegeven onder de naam Live From Austin Texas. In 1990 nam hij samen met zijn broer Jimmie een cd op genaamd Family Style.

Dit was een van de laatste hoogtepunten in zijn leven. Hij stierf in de nacht van 27 augustus 1990 tijdens een helikopterongeluk. Hij had die avond opgetreden op het Alpine Valley Festival, samen met sterren als Robert Cray, Buddy Guy en Eric Clapton. Saillant detail is dat de plaats in de helikopter bedoeld was voor Clapton, maar die was te laat op de luchthaven en de plek werd ingenomen door Stevie.

Vaughan werd 35 jaar oud.