Fragment

Liefde voor Muziek: Sting

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Sting

Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner (Wallsend, 2 oktober 1951), is een Brits muzikant en zanger. Hij brak voor het grote publiek door met de band The Police maar ging midden jaren tachtig solo verder. Als soloartiest versmolt hij invloeden van jazz, klassieke muziek, wereldmuziek en elektronische muziek in zijn eigen nummers.
Gordon Sumner is de oudste van vier kinderen en had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1970 begon de 18-jarige Sumner zijn muzikale loopbaan bij de Newcastle Big Band, waarmee hij in 1972 zijn eerste plaatopnamen maakte.
De bijnaam Sting kreeg hij toen hij bassist was bij een jazzbandje waarmee hij regelmatig optrad in Newcastle. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden.
Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitaristen Henry Padovani en Andy Summers.