Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: A Christmas Gift For You From Phil Spector

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: A Christmas Gift For You From Phil Spector

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week A Christmas Gift For You From Phil Spector, met daarop meerdere artiesten.

Phil Spector is in de jaren 60 een bekende platenproducer en is onder andere verantwoordelijk voor Let It Be, de laatste Beatles-lp ooit. Ook is Spector de uitvinder van de zogenoemde Wall of Sound, een opnametechniek waarbij een bombastisch geluid wordt gecreëerd waarbij de instrumenten soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn en de zang en instrumenten vaak even hard klinken. Volgens Spector klinken platen die op deze manier zijn opgenomen bijzonder goed uit de jukeboxen en radio’s van die tijd.

Ook op de kerstplaat die hij in 1963 produceert, A Christmas Gift For You From Phil Spector, is the Wall of Sound ook duidelijk aanwezig. De liedjes die op deze plaat staan worden gezongen door Bob B. Soxx & the Blue Jeans, The Ronettes, The Crystals en zangeres Darlene Love, allemaal artiesten waarmee Spector begin jaren 60 regelmatig werkt. Enkele nummers die voorbij komen op deze plaat zijn Christmas (Baby Come Home) van Darlene Love, Love’s versie van White Christmas en Sleigh Ride van The Ronettes.

A Christmas Gift For You From Phil Spector kent meerdere heruitgaven, maar ligt op 22 november 1963 voor het eerst in de platenzaken. Een ongelukkigere dag had de platenmaatschappij niet kunnen kiezen, want op die dag wordt de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord in Dallas. De plaat flopt in eerste instantie dan ook genadeloos.

Elf jaar later, in 1972, wordt de plaat opnieuw uitgebracht op het door The Beatles opgerichte platenlabel Apple. Dit keer gaat het iets beter en weet de plaat wel wat los te maken. Daarna volgen er nog tal van andere versies, waarvan de jongste in 2012 uitkomt.

Anno 2020 geldt de plaat als een echte kerstklassieker en komen die liedjes die erop staan elk jaar weer voorbij op de radio zodra de kerstdagen voor de deur staan.