Fragment

Liefde voor Muziek: Billy Joel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Billy Joel

Billy Joel, geboren op 9 mei 1949 in The Bronx, New York City, is een Amerikaanse singer-songwriter en pianist. Hij wordt beschouwd als een van de best verkopende muziekartiesten aller tijden, met meer dan 150 miljoen verkochte platen wereldwijd.

Joel groeide op in een muzikaal gezin. Zijn vader was een klassiek pianist en Billy begon op jonge leeftijd met de piano en het ontwikkelen van zijn eigen muzikale stijl. Op 14-jarige leeftijd begon hij professioneel op te treden in clubs en bars in zijn omgeving.

Zijn doorbraak kwam in de jaren 70, toen hij zijn eerste hit "Piano Man" uitbracht, gevolgd door een reeks van succesvolle albums, waaronder "The Stranger" en "52nd Street". Deze albums bevatten enkele van zijn meest iconische nummers, zoals "Just The Way You Are", "Movin' Out (Anthony's Song)", en "New York State Of Mind".

In de jaren 80 bleef Joel zijn status als een van de belangrijkste artiesten van die tijd behouden, met hits als "Uptown Girl", "We Didn't Start The Fire", en "The Longest Time".

Naast zijn muzikale carrière heeft Joel ook succes gehad op andere gebieden, waaronder het schrijven van muziek voor films en theaterproducties.

Billy Joel heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdragen aan de muziek, waaronder zes Grammy Awards. In 1999 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Ondanks zijn succes heeft Joel ook persoonlijke uitdagingen gekend, waaronder problemen met alcoholisme en relaties. Hij is meerdere keren getrouwd en heeft meerdere kinderen.

Als een van de meest invloedrijke singer-songwriters van zijn generatie blijft Billy Joel doorgaan met optredens en opnames.