Fragment

Liefde voor Muziek: Johnny Nash

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Johnny Nash

Johnny Nash was een Amerikaanse zanger, songwriter en acteur die bekend stond om zijn hits in de jaren 60 en 70. Hij werd geboren op 19 augustus 1940 in Houston, Texas. Nash begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd en zijn vroege invloeden waren onder andere gospel- en reggaemuziek.

In de vroege jaren 60 tekende Nash een platencontract bij het label Argo Records en bracht hij verschillende singles uit, waaronder "A Teenager Sings The Blues". Zijn doorbraak kwam echter in 1968 met het nummer "Hold Me Tight", dat de top 5 van de Billboard Hot 100 bereikte.

Zijn grootste hit en bekendste nummer was "I Can See Clearly Now", dat in 1972 werd uitgebracht. Het nummer stond op nummer 1 in de Billboard Hot 100 en bereikte ook internationaal succes. Het kenmerkte zich door zijn optimistische en hoopvolle tekst, en het wordt nog steeds beschouwd als een klassieker.

Naast zijn succesvolle muzikale carrière was Nash ook betrokken bij de filmindustrie. Hij acteerde in verschillende films, waaronder "Take A Giant Step" (1959) en "Key Witness" (1960).

Johnny Nash had ook een sterke interesse in reggaemuziek en hij wordt beschouwd als een van de eerste niet-Jamaicaanse artiesten die de reggaemuziek populair maakte buiten Jamaica. Hij nam veel reggaenummers op en werkte samen met de legendarische reggaeartiest Bob Marley.

In latere jaren bleef Nash actief in de muziekindustrie, maar hij behaalde niet hetzelfde commerciële succes als in zijn vroege carrière. Hij bleef echter optreden en nam nieuwe muziek op.

Helaas overleed Johnny Nash op 6 oktober 2020 op 80-jarige leeftijd in zijn huis in Houston, Texas. Hij wordt herinnerd als een getalenteerde zanger en songwriter die zijn stempel heeft gedrukt op de muziekindustrie, vooral met zijn kenmerkende stem en zijn bijdrage aan de popularisering van reggaemuziek.