Fragment

Liefde voor Muziek: Kool & The Gang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Kool & The Gang

Kool & The Gang is een Amerikaanse muziekgroep die in 1964 werd opgericht in Jersey City, New Jersey. De band begon oorspronkelijk als Jazziacs, maar veranderde later hun naam in Kool & The Gang. De oprichtende leden waren Robert "Kool" Bell, Ronald Bell, Robert "Spike" Mickens, Dennis "D.T." Thomas, Ricky West, Charles Smith en George Brown.

In de vroege jaren speelde de band voornamelijk jazzmuziek, maar ze begonnen hun geluid te veranderen in de late jaren 1960 en vroege jaren 1970, waarbij ze elementen van funk, soul en R&B in hun muziek opnamen. Kool & The Gang werd bekend om hun energieke en dansbare nummers, met name tijdens de hoogtijdagen van de disco in de jaren 1970.

Hun grote doorbraak kwam in 1973 met het album "Wild And Peaceful", waarop hits stonden als "Jungle Boogie" en "Hollywood Swinging". In de jaren die volgden, bracht de band verschillende succesvolle albums en hits uit, waaronder "Ladies' Night" (1979), "Celebration" (1980) en "Get Down On It" (1981).

Kool & The Gang had talloze hitrecords en ontving verschillende onderscheidingen en erkenningen gedurende hun carrière. Ze werden opgenomen in de Vocal Group Hall of Fame en de Songwriters Hall of Fame. Wereldwijd heeft de band meer dan 70 miljoen platen verkocht.

Hoewel de populariteit van Kool & The Gang in de jaren 1990 enigszins afnam, bleef de band actief optreden en muziek maken. Ze hebben hun invloed op de muziekindustrie behouden en hun nummers zijn nog steeds te horen op radiozenders en in films en televisieshows.

De bezetting van Kool & The Gang heeft in de loop der jaren enkele veranderingen ondergaan, maar Robert "Kool" Bell is altijd de constante factor geweest als oprichtend lid en basgitarist van de band. Ze blijven optreden en worden nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke funk- en R&B-groepen aller tijden.